Opbaren

Rustig afscheid nemen van je dierbare is een belangrijk onderdeel van de week van de uitvaart. Er zijn vele mogelijkheden. Op welke locatie wil je in deze periode afscheid nemen van je dierbare? Tegenwoordig wordt steeds meer gekozen voor een thuisopbaring. In alle rust afscheid nemen in eigen vertrouwde omgeving wordt vaak als erg prettig ervaren.

Maar ook voor een opbaring elders zijn vele geschikte locaties. Zo is er in het centrum van Haarlem de Waalse kerk waar een ruimte in gebruik is als rouwkamer. Ook heeft crematorium Sterrenheuvel mooie 24uurs suites. Met een eigen sleutel heb je 24/7 toegang zodat je bij je dierbare kunt zijn wanneer je maar wilt.
Er zijn vele mogelijkheden en ik denk graag met je mee naar een voor jullie passende locatie.

Naast een grote verscheidenheid aan locaties zijn er ook diverse manieren van opbaren.
De meest bekende wijze is het gebruik van koelplaten. Door het lichaam koel te houden kan het lichaam goed geconserveerd worden.

Minder bekend nog is de graszoden opbaring. Deze holistische en natuurlijke manier van opbaren heb ik onderzocht voor mijn eindwerkstuk bij Meander Uitvaartopleidingen.
Bij deze manier van opbaren wordt gebruik gemaakt van gras om de ruimte rondom de overledene te koelen. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van een mechanische koeling of thanatopraxie (lichte balseming). De graszodenopbaring methode is natuurlijk, heeft een verkoelende werking en is daarmee een natuurlijke en serene manier voor een opbaring.
Praktisch gezien worden de graszoden onder de baar of kist gelegd. De overledene ligt dus niet op het gras maar boven de graszoden. Vervolgens worden de zoden 2 maal per dag besproeid met Selicia D8 en Rozemarijn badmelk in een mengsel van water. Rozemarijn brengt een heerlijke geur in de ruimte en kwarts bevordert het groeiproces van het gras. Dit biochemische proces zorgt ervoor dat warmte uit de directe omgeving wordt onttrokken, omdat groei warmte nodig heeft.