“Neem de tijd.
Er is geen haast”

Na het overlijden

Neem de tijd. Rust is het sleutelwoord. De rest kan wachten. Neem de tijd voor jezelf, elkaar en je verdriet. Het is een ongekend intiem en intens moment, dat beleefd en doorleefd mag worden. Verdriet verdient ruimte.

Als je eraan toe bent, bel dan de huisarts. De arts stelt het overlijden vast en onderzoekt of er sprake is van een natuurlijke dood. Bij een natuurlijke dood wordt door de arts een ‘verklaring van overlijden’ opgesteld. Deze verklaring is nodig om bij de Burgerlijke Stand aangifte te doen. Met deze verklaring zal de gemeente ook toestemming verlenen om de overledene te begraven of cremeren.
Dan pas is het tijd voor een uitvaartbegeleider. Je kunt mij dag én nacht bellen. We overleggen samen wanneer ik naar je toe kom. Dit hoeft niet direct als je daar nog niet aan toe bent. We bespreken aan de telefoon wat de eerste wensen zijn.

Na de kennismaking nemen we als eerste de belangrijkste wensen door. Zijn er wensen met betrekking tot de laatste verzorging en opbaring? Wil je hierbij aanwezig zijn of wil je hierin een actieve rol vervullen, of wil je dat ik dit voor je uit handen neem? Waar wil je dat je dierbare verblijft? Er zijn veel mogelijkheden en samen kijken we naar wat het beste bij jullie past en welke omgeving voor jullie de juiste sfeer biedt. Thuis of elders? Is de keuze tussen een begrafenis of crematie al gemaakt en is er al over een datum en locatie nagedacht? Deze hoofdlijnen komen als eerste aan bod en als deze hoofdlijnen duidelijk zijn, gaan we deze regelen.

De dagen erna

Als de verzorging en opbaring zijn afgerond begint de periode tussen het overlijden en de uitvaart. We maken nader kennis en ik luister naar jullie verhaal. Ik vind het fijn om verhalen te horen over de dierbare van wie jullie afscheid moeten nemen. Ik neem alle tijd voor verdriet en alle emoties mogen er zijn. Ook hier geldt: er is geen haast en ik neem zoveel tijd als dat jij nodig denkt te hebben. Niet alles hoeft direct besproken en besloten te worden.

De dagen na het overlijden zijn vaak chaotisch en druk. Er komt heel wat op je af. Er zijn veel emoties en er moet van alles geregeld worden. Ook hier is het belangrijk om de tijd te nemen voor je emoties en gedachten. Ik sta met veel liefde klaar om jullie te begeleiden.

Stap voor stap doorlopen we alle onderdelen die nog niet geregeld zijn en begeleid ik jullie om het afscheid volledig, liefdevol en precies naar jullie wensen en ideeën vorm te geven.
Ik houd het overzicht en leid jullie er stapsgewijs doorheen. Ik kom met voorstellen en inspiratie zodat je misschien ook bepaalde taken zelf kunt vervullen. Dat is belangrijk voor het dragen van het verlies. Zoals rouwtherapeut Manu Kierse schrijft: “Met het vervullen van ‘rouwarbeid’ verklein je de kans dat je geblokkeerd raakt in je verdriet”. Maar waar en indien nodig kan ik ook volledig ontzorgen. De keus is aan jullie.

Alles is bespreekbaar en er is meer mogelijk dan veel mensen denken. Mijn uitgangspunt is “Het gaat om wat past, niet wat hoort”. Er is genoeg ruimte en tijd. Het is belangrijk dat er weloverwogen keuzes worden gemaakt voor een afscheid dat past bij degene de overledene én bij de nabestaanden.

Nog even alles op een rij

  • Neem de tijd, neem afscheid. Er is geen haast
  • Bel de huisarts. Deze stelt het overlijden vast en geeft een verklaring van overlijden af.
  • Je kunt mij bellen, ik kom nadat de huisarts is geweest.
  • Leg alvast klaar: Kleding voor de verzorging, verklaring van overlijden, legitimatie en eventuele uitvaartverzekeringspolissen.
  • Stel, indien gewenst, familie en vrienden op de hoogte van het overlijden