Omhulling, Kist/wade/mand

Het is goed om te weten dat het bij wet niet verplicht is om begraven of gecremeerd te worden in een kist. Het enige dat verplicht is, is dat het lichaam bedekt is. Er is dus veel meer mogelijk dan veel mensen in eerste instantie denken.

Kisten komen in alle soorten en maten, vaak van hout, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Denk aan wilgentenen, karton en vilt. Zelf een kist timmeren behoort ook tot de mogelijkheden.

Een mand of draagbaar in combinatie met een afscheidswade kan ook prachtig zijn. Steeds meer mensen kiezen voor deze mogelijke alternatieven, om op een zachte en toegankelijke manier afscheid te nemen. Hoewel we erg gewend zijn aan het gebruiken van een kist bij een uitvaart, groeit de behoefte aan een persoonlijker alternatief.
Tijdens een opbaring of afscheid wordt de overledene, gewikkeld in een lijkwade, neergelegd op deze opbaarplank. Er zijn baren van samengevlochten wilgentenen of takken, en egale houten baren die eventueel beschilderd kunnen worden.

Wanneer je gebruik maakt van een wade dan kun je je dierbare zelf inwikkelen. Dit is een mooi symbolisch ritueel aan het begin van het rouwproces. Slag voor slag wikkel je een dierbare in. Door zelf te kunnen beslissen in hoeverre de lijkwade opengelaten wordt is er de mogelijkheid om dit afscheidsritueel op eigen tempo uit te voeren. De lijkwade kan bijvoorbeeld na verloop van tijd steeds verder dicht worden gevouwen. Wikkelgoed heeft vele mooie lijkwaden gemaakt van natuurlijke materialen.

Zelf laat ik mij graag inspireren door het vakmanschap van de kistenmakers bij Beerenberg en de ambachtelijke mandenmakers van de Mythe