Bloemen

Bloemen zijn onlosmakelijk verbonden met ons beeld van afscheid nemen en kunnen een mooi persoonlijk accent toevoegen. De schoonheid van bloemen kan worden gebruikt om emoties uit te drukken. Bloemen zijn prachtig en bieden troost.

Echter is er ook het duurzaamheidsaspect. Bloemen hebben een flinke impact op het klimaat. Ze komen van ver met het vliegtuig, uit een verwarmde en verlichte kas en regelmatig zijn er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Nog steeds komt het regelmatig voor dat bloemen enkel ‘gebruikt’ worden op de dag van afscheid en daarna achtergelaten of zelfs afgevoerd worden. Ik denk dat dit anders kan. Kies voor bloemen uit eigen tuin of uit het seizoen. Betrek kinderen door ze tijdens de condoleance kleine boeketjes te laten maken van de rouwstukken, die genodigden naar huis mogen nemen.
Ik kan suggesties doen en denk graag met je mee om bloemen zo duurzaam mogelijk in te zetten bij een uitvaart.

Veel mensen willen bij een uitvaart niet met lege handen aankomen. Het resultaat hiervan is dat iedereen met rouwstukken of bossen bloemen arriveert. De bloemenband biedt hier een mooi alternatief. De bloemenband is een rouwband die kan worden aangebracht om een kist of mand. Gasten wordt gevraagd om een losse of zelf geplukte bloem uit eigen tuin mee te nemen. Deze kan vervolgens tijdens een ritueel ingestoken worden bij de bloemenband. Zo wordt je dierbare door een bloemengroet omhelsd. Een troostend gebaar en ogentroost voor alle aanwezigen.

Voor de aankleding van een ruimte is het huren van hoogwaardige kunstbloemen ook een mogelijkheid. Reflower is een duurzaam alternatief voor verse bloemen. Samen bloemen delen is gemakkelijk, mooi en een circulaire oplossing.